Ako nesadnúť na lep

Obsah

Vždy druhý utorok v druhom mesiaci roka teda februári je tradične deň, ktorý je venovaný zvyšovaniu povedomia o bezpečnosti na internete. Deň pre bezpečnejší internet je celosvetová iniciatíva, ktorá sa usiluje o podporu zodpovedného, rešpektujúceho, kritického a tvorivého využívania digitálnych technológií, najmä medzi deťmi a mládežou. Tento rok sa konal 6. februára 2024 a jeho téma bola “Spolu za lepší internet” a viacero škôl a organizácii organizovali rôzne aktivity k tomuto dňu. Medzi nimi bola aj Základná škola na Ul. 17. novembra v Sabinove, ktorá organizovala takúto udalosť pre rodičov, starých rodičov, pedagógov a širokú verejnosť. Na tejto udalosti som mala možnosť vystúpiť s príspevkom Ako nesadnúť na lep. A aby myšlienky nezostali len v Sabinove, rozhodla som sa ich spísať aj do tohto článku.

Sharenting

Sharenting je pojem, ktorým označujeme zdieľanie fotografií a videí detí rodičmi na rôznych internetových platformách. Vznikol spojením anglických slov „share“ čo znamená zdieľať a „parenting“ teda rodičovstvo.

Na tento fenomén poukázala nemecká spoločnosť Deutsche Telekom, ktorá v júli 2023 predstavila kampaň “ShareWithCare” (zdieľanie s opatrnosťou) na zvýšenie povedomia o zodpovednom zaobchádzaní s fotografiami a údajmi. Prostredníctvom miestami šokujúceho deepfake videa s názvom Správa od Elly | Bez súhlasu. Vo videu vytvorili virtuálnu staršiu verziu 9 ročnej herečky, aby upozornili na dôsledky zdieľania detských fotografií na internete: “Radi sa navzájom delíme o fotografie – či už z dovoleniek, osláv alebo osobných okamihov. Je to krásne a spája nás. Avšak raz, keď sa tieto osobné údaje dostanú online, sú dostupné celosvetovo a na neurčito. A to môže mať nepredvídané následky. Jeden z nich je opísaný na príklade Elly. Pri manipulácii so citlivými údajmi je potrebná osobitná starostlivosť a pozornosť.”

Štúdie ukazujú, že priemerné dieťa má do piatich rokov online 1500 fotografií bez súhlasu zverejnených nikým iným ako ich najbližšími – ich rodičmi. Deutsche Telekom poukazuje na práva a ochranu identity – každá osoba, vrátane detí, má právo rozhodovať o svojej digitálnej identite. Neopatrným zdieľaním obrázkov detí na internete riskujú rodičia, že ich dieťa bude cielene profilované dátovými maklérmi, hackované, že na nich bude nastavené rozpoznávanie tváre, vystavujú ich pedofílii a iným hrozbám.

Čo sú metadáta?

Pri tejto kampani som chcela poukázať na viditeľné dáta, ktoré zdieľame na internet. Avšak existujú aj dáta neviditeľné – tzv. metadáta.

Metadáta sú informácie, ktoré poskytujú kontext alebo opis k iným dátam. Sú to údaje, ktoré nie sú priamo súčasťou obsahu, ale poskytujú informácie o tomto obsahu. Avšak metadáta môžu byť neúmyselne zdieľané spolu s obsahom, a preto je dôležité s nimi zaobchádzať opatrne.

Najčastejšie sa s metadátami môžete stretnúť pri fotografiách.

Fotografie sú totiž nielen obrázky, ale obsahujú aj špecifické informácie, ktoré označujeme skratkou EXIF údaje (Exchangeable Image File Format).

Tieto údaje obsahujú:

  1. Nastavenia fotoaparátu – expozícia, clonové číslo, čas uzávierky, citlivosti ISO a iné.
  2. Čas a dátum nasnímania
  3. Geografické súradnice, kde bola fotografia vytvorená
  4. Ďalšie informácie ako objektív, blesk, farebný profil a iné.

Takže stačí si skopírovať GPS súradnice do Google máp a presne viete, kde sa človek (a dokonca aj v akom čase) nachádzal.

Súbory EXIF sú nám užitočné pri katalogizácii a organizácii fotografií. Môžete ich využiť na filtrovanie obrázkov podľa konkrétnych charakteristík. Ja osobne často používam vyhľadávanie fotiek v mobile pomocou mapy – miesta nasnímania. Je však dôležité si uvedomiť, že tieto údaje môžu byť neúmyselne zdieľané a preto je potrebné s nimi zaobchádzať opatrne. V ideálnom prípade pri zdieľané fotografie tieto údaje zmazať. O tom, ako metadata zmazať a aj o sharentingu sa dozviete viac v článku Jara Ostera na stránke preventista.sk.

Fotka na mape

Na internete je mnoho nástrojov, ktoré ponúkajú jednoduchým nahraním fotky na stránku zobrazenie lokality na mape. Jedným z nástrojov je aj stránka www.pic2map.com. Vyskúšajte si ho, ale nezabudnite nastaviť fotografie ako súkromné zaškrtnutím tlačidla “Keep photos private”.

Odporúčania na múdrejšie a bezpečnejšie zdieľanie

Ak už chcete zdieľať fotografie svojich ratolestí, prinášam vám pár odporúčaní ako na múdrejšie a bezpečnejšie zdieľanie. Fotografie a videá zdieľajte:

  1. len so známymi ľuďmi,
  2. dieťa nie je jednoznačne identifikovateľné,
  3. žiadne intímne fotografie a videá,
  4. zdieľanie na sieťach nie verejné,
  5. odstráňte metadáta,
  6. rozprávajte sa s vašimi deťmi,
  7. neustále si s deťmi budujte vzájomnú dôveru.

Stiahnite si tieto odporúčania aj v podobe plagátu.

Nachádzajú sa v mojej knižnici pre školy, ktorá je umiestnená na odkaze bit.ly/kniznicapreskoly.

Bezpečnosť pre celú rodinu

Každému rodičovi ide o to, aby jeho dieťa trávilo čas na mobile alebo pri počítači zmysluplne. Preto som zvolila aj tému bezpečnosti pre celú rodinu ako súčasť prezentácie. Na takéto zabezpečenie som pre vás už dávnejšie napísala článok Vypestujte (si) zdravé digitálne návyky s Microsoft Family Safety. V článku nájdete podrobný návod na vytvorenie a správu rodinnej skupiny v rámci služby Microsoft Family Safety:

  • opísala som, ako vytvoriť bezplatné Microsoft konto pre členov rodiny, vrátane detských kont,
  • nájdete návod, ako vytvoriť rodinnú skupinu, pridať členov a nastaviť ich role,
  • ako sa zorientovať v informáciách o správe a kontrole aktivít detí na počítači, vrátane obmedzení času používania a prístupu k obsahu,
  • predstavila som aj mobilnú aplikáciu Microsoft Family Safety, ktorá umožňuje ďalšie sledovanie a kontrolu aktivít detí.

Phishing

Na záver mojej prezentácie som ukázala pár príkladov phishingových e-mailov. Phishing predstavuje pokus o klamlivé získanie dôverných informácií, ako sú heslá a údaje o kreditných kartách, pričom útočník sa maskuje za spoľahlivú osobu alebo firmu. Tento podvod sa často uskutočňuje prostredníctvom e-mailov, ktoré sa javia ako oficiálne komunikácie od banky alebo inej organizácie. Na prvý pohľad je ťažké rozpoznať, že ide o falošný e-mail.

Ak ste o phishingu ešte nepočuli, odporúčam pozrieť si nasledujúce video, kde Július Selecký, odborník na kyberbezpečnosť vysvetľuje nielen tento ale aj iné pojmy.

Záver

O tomto bola moja prezentácia s názvom Ako nesadnúť na lep počas Dňa pre bezpečnejší internet. Ak vás niektoré myšlienky zaujali, budem rada, ak sa o ne podelíte vo Facebook skupine Učíme s technológiami.

Zdieľajte alebo čítajte ďalej

Facebook
Twitter
LinkedIn